Святині Храму

 
Переглядів: 378 Роздрукувати

«Я не вправі займатися тим, що мені подобається, але зобов'язаний займатися корисним для страждаючих людей..»

Хто такий святитель Лука, Войно-Ясенецький, сповідник, архієпископ Сімферопольський? Що за постать встає перед нами, коли ми згадуємо про цього святого? Людина саможертовна, глибокої віри і мужності, людина. Яку ми можемо бачити в наші дні. Це диво, яке неможливо ні спростувати, ні відділити від власного життя, адже святитель Лука жив у наші дні, зовсім недавно, і свідками того були тисячі хворих і страждаючих, які отримували чудесне зцілення, близькі люди, що дивувались стійкості його у вірі і його життя має слугувати нам, зневіреним, прикладом великодушності і рішучості до самопожертви заради ближнього. Святитель Лука, Войно-Ясенецький, архієпископ Симферопольський і кримський (1877-1961), жив у складний для Православної Церкви час, у дні випробувань і гонінь, коли люди, під натиском влади відрікалися від Христа. Але мало хто зміг відректися від самого себе заради ближнього.. Зрікся своїх вподобань і присвятив життя страждаючим Валенти Феліксович Войно-Ясенецький, вступивши замість художньої академії на медичний факультет Київського університету. Саме тоді, у юності він вирішив присвяти себе медицині, ставши видатним і талановитим хірургом. Потім, коли рухомий внутрішніми духовними цінностями, професор медицини відкрито вступав у дискусії проти тезисів наукового атеїзму, після одного із таких зборів єпископ Інокентій сказав Валентину Феліксовичу, що йому треба бути священиком. Погодившись не це без вагань, він був рукопокладений у диякона, а невдовзі в ієрея. І розпочались допити, арешти, посилання.. «Це є мій шлях, я сам обрав його і повинен пройти його до кінця». І навіть у ці тяжкі роки святитель не залишав свого служіння, лікував людей і зцілював з молитвою в ім’я Господнє. Та найголовніше, що було для нього – це спасіння, зцілення душі людини. Так архієпископ Лука проповідував Христову віру навіть у найскладніших, найважчих умовах життя, відстоював храми і боявся лише не змогти допомогти людині. «Имея память смертную», Святитель Лука прожив довге життя, не розділяючи роботи лікаря і служіння Богу. Працюючи в Ташкенті, він захворів тропічною хворобою, що стало причиною згодом його сліпоти. Але архієпископ продовжував звершувати Богослужіння наосліп. У віці 79 років святитель мирно почив у Бозі, але після себе залишив великі труди духовні і лікарські, які скоро стали класикою медичної літератури. Він вчив священиків, що вони мають нести Євангельське світло людям і любов.

У храмі на честь ікони Матері Божої «Всецариця» знаходиться ікона з часточкою мощей святителя і сповідника Луки, архієпископа Симферопольського. І в день вшанування його, 11 червня, в нашому храмі звершується Божествення Літургія, і кожен може прикластися до ікони і попросити заступництва у цього великого святителя, попросити допомоги і святих його молитв перед Богом.

Святителю отче Лука, моли Бога за нас!